Gebruikt product

Italiaanse keuken

Mascarpone, een veelzijdig ingrediënt!

Onweerstaanbare mascarpone!

Deze verse, zachte en zijdeachtige kaas komt uit het noorden van Italië, om precies te zijn uit Lodi in Lombardije. Het is een geslaagde vondst van de boeren uit deze streek, zodat ze het overschot aan room het hele jaar door kunnen gebruiken.

Volgens de legende zou de naam afkomstig zijn van een zin die een Spaanse gouverneur in de 13e eeuw na het proeven van deze kaas uitsprak: “Más que bueno!”, wat wil zeggen “Meer dan goed!”.

Een minder spectaculaire uitleg is dat de term ‘mascarpone’ komt van ‘mascherpa’. Dat betekent ‘melkroom’ in het dialect van laag-Lombardije.

Het productieproces is eenvoudig. Buffelmelk of room wordt met een beetje citroenzuur op 100 °C verhit. Het stremsel wordt vervolgens uitgelekt, opgeklopt en in een neteldoek bewaard. In het begin werd deze kaas bij voorkeur in de winter vervaardigd. Het is één van de zeldzame kazen die op basis van room wordt gemaakt, waardoor hij onvergelijkbaar is. Hij ziet er wit, glad en satijnachtig uit... en dus moeilijk te weerstaan!

 

Hij is wereldwijd bekend omdat hij het belangrijkste en onontbeerlijke ingrediënt van de beroemde Italiaanse tiramisu is...

Wanneer mascarpone voorzichtig met eieren wordt vermengd, bedekt en omhult hij de met marsala en koffie (of andere ingrediënten al naargelang de mogelijke tiramisuvarianten) doordrenkte koekjes. Een lepel in deze luchtige mousse steken, is een waar genot! Het zachte en smeuïge vormt het geheim van dit nagerecht.

Tiramisu zonder mascarpone is zijn naam niet waardig!

Het zou echter zonde zijn om een dergelijk mooi product voor slechts één recept te gebruiken. Hij is immers een echte bondgenoot die in allerlei gerechten kan worden gebruikt, iets wat de Italianen maar al te goed weten!

Licht gesuikerd is hij heerlijk in taarten, of met enkele op Mostarda di Cremona wijze gekonfijte vruchten, een ander goed bewaard Italiaans geheim.

Omwille van zijn fijne en rijke smaak die goed te combineren valt, wordt hij dikwijls gebruikt in nagerechten zoals semifreddo, een ijskoude Italiaanse lekkernij.

 

De romige textuur is perfect om een saus te verzachten en te verdikken.

Als u weinig ingrediënten en weinig tijd hebt, biedt mascarpone redding met mooie en lekkere culinaire improvisaties. In combinatie met pasta en enkele groenten of kruiden oogst u in korte tijd altijd succes! In bepaalde specialiteiten zijn de Italianen er verzot op, zoals pasta met drie kazen of linguine met citroen. Mascarpone gaat ook goed samen met tomaat omdat hij de lichte zuurheid van tomaten compenseert. De combinatie is een streling voor de tong.

 

U kunt hem ook als boter of crème fraîche op kleine crostini smeren. Voeg daarna een beetje olijfolie en gemarineerde ansjovis toe. Geniet dan van dit heerlijke hapje voor bij het aperitief, ook al is het geïmproviseerd. Gemarineerde artisjokken, gegrilde paprika’s en kappertjes zijn ook voortreffelijk bij deze kaas.

Door zijn lage zoutgehalte verzacht hij ingrediënten zoals ansjovis, kappertjes of sommige gerookte vissen. Geniet ervan!

Een beetje koude mascarpone maakt uw risotto smeuïger zodat u er alleen nog maar geraspte Parmezaanse kaas aan hoeft toe te voegen.

In combinatie met bijzondere producten zoals truffels komt zijn kruidige aroma en melksmaak tot volle uiting.

U kunt mascarpone werkelijk met alles combineren!

Hebt u geen room in huis? Een lepeltje in de soep geeft er een zachte en licht zure smaak aan, perfect voor groot en klein. En wie kan een ‘parelmoerwolk’ weerstaan?

Hebt u toevallig een restje gerookte zalm in huis? Besmeer de zalm met mascarpone en voeg er verse kruiden aan toe, tenzij u de ingrediënten liever mixt om een lichte mousse met zeesmaak te krijgen.

 

Vergeet niet dat dit product zich zowel voor uitgebreide maaltijden als voor een snelle hap leent, met eersteklas ingrediënten of alledaagse producten.

Durf te improviseren en voeg mascarpone aan uw gerechten toe! Zodra u aan mascarpone gewend bent, wordt het moeilijk om te koken zonder dit mooie en gebruiksvriendelijke Italiaanse product! Er is niets ingewikkeld aan, mascarpone past immers overal goed bij.

Koken is allereerst een vorm van plezier, maar ook een spel!

Houd u niet in en gun uzelf culinaire reizen en ontdekkingen! Proef de smaak van Italië in uw gerechten! Zodra u eraan gewend bent, kunt u ervan op aan dat die smaak er niet meer uit weg te denken valt!

Blijf genieten van tiramisu maar open uw culinaire geest en ga op avontuur met mascarpone als dierbare bondgenoot.

 

Gebruikt product
Gebruikt product